http://www.khafankadeh.7p.com
سفارش تبلیغ
صبا ویژن
مدیر وبلاگ
 
آمار واطلاعات
بازدید امروز : 1
بازدید دیروز : 31
کل بازدید : 39288
کل یادداشتها ها : 24
خبر مایه


مؤلف:الخلیل بن احمد عمر بن تمیم ابوعبدالرحمن الفراهیدى(ت 105 یا 175 ه.ق) امتیاز اصلى کتاب خلیل در اولین معجم بودنش (به تنهایى) نیست بلکه امتیاز اصلى این کتاب آن است که به عنوان اولین کتاب معجم با ابتکارى جدید تمامى لغات فصیح را جمع آورى کرده و لغات غیر فصیح(اعم از عربى یا عجمى) را مهمل گذاشته است و این امتیاز به تسلط خلیل بر علومى همچون علم الاصوات و علم صرف و نحو و نزدیکى او با عرب صدر اسلام بر مى‏گردد.خلیل «العین» را با حرف عین آغاز کرده و به همزه ختم کرده است.به همین دلیل و بر مبناى یک سنت قدیمى عربى که بعضى کتب لغت را با نام اولین حرف آن نام گذارى مى‏کردند،این کتاب «العین» نامیده شد.

خلیل،دلیل عدم شروع با همزه را بى ثبات بودن همزه و قابل تبدیل بودنش مى‏داند و همزه را در خیلى موارد که در ابتداى کلمات آمده،زائده یا مبدله مى‏داند؛دیگر حروف عله را هم بدین خاطر در آخر قرار داده است.

ترتیب العین این گونه است:

(ع،ح،ه،خ،غ،ق،ک،ج،ش،ض،ص،س،ز،ط،د،ت،ظ،ذ،ث،ر،ل،ن،ف،ب،م،و،ا،ى،ء)بعضی اعتقاد دارند این نوع ترتیب به هندى‏ها بر مى‏گردد؛زیرا آنان نیز لغات سانسکریت را از حروف حلق شروع نموده به حروفى پایان مى‏دهند که با لب تلفظ شود.در«العین»کلمات براساس ترتیبى که گفتیم،چیده شده‏اند؛مبناى خلیل حروف اصلى کلمه مى‏باشد ولى در این نوع چینش دو ویژگى دیگر نیز در کتاب مشاهده مى‏شود:

1.ایشان در آغاز هر باب ابتداء کلماتى ثنائى را مى‏آورد؛سپس کلمات ثلاثى و بعد از آن رباعى و آن گاه خماسى را ذکر مى‏کند.مثلا در باب العین از عق شروع مى‏کند تا عم،آن گاه ثلاثى‏ها را ذکر مى‏کند مانند:عقر،عقم،سپس رباعى‏ها را؛مانند:عقرب و در پایان خماسى‏ها را مى‏آورد؛مانند:قرعبل.

2.هر بابى را که آغاز مى‏کند تمام وجوه متصور از آن چند حرف را ذکر مى‏کند و اگر در لغت عرب استعمال مى‏شوند معناى آن را مى‏گوید.مثلا ثنائى‏ها دو وجه بیش‏تر ندارند مثل«دق»که وجه دیگر آن«قد»مى‏باشد،ولى ثلاثى‏ها شش وجه دارند؛مثلا در ماده«ضرب»،رضب،ربض،ضبر،برض و بضر یافت مى‏شود و همین طور در رباعى‏ها و خماسى‏ها وجوه متصور بیشتر مى‏شود که در این میان معناى لغات مستعمل را ذکر مى‏کند و غیر آن را وا مى‏گذارد.

باید توجه داشت که ایشان در حرف دوم و سوم هم همین چینش الفبایى را رعایت کرده است.

 

خلیل بن احمد فراهیدی

خلیل بن احمد فراهیدی در سال 100 هجری قمری در عمان بدنیا آمد. پدر او از شاگردان امام صادق (ع) بود و اولین شخصی است که پس از رسول خدا "احمد" نام داشت.علوم نحو و قرائت و حدیث را در بصره نزد اساتید خود آموخت و لغت را میان قبایل بدوی یاد گرفت. آشنایی زیادی با علم موسیقی داشت و شاعر هم بود.او نخستین کسی است که به جمع آوری لغات عرب همت گماشت. کتاب العین را در فرهنگ لغت تالیف نمود، همچنین عروض و قافیه که در شعر عربی و فارسی مورد استفاده قرار می گیرد یکی از عناصر هنری در ساختمان شعر محسوب می شود را استخراج و تدوین نمود.

خلیل دانشمندی بسیار پرهیزگار و از طرفی هم بسیار فقیر بود. در قناعت او گویند که: روزی سلیمان بن اهوازی، شخصی را نزد فراهیدی فرستاد تا تعلیم و تربیت فرزندانش را بعهده گیرد. خلیل مقداری نان خشک برای سلیمان فرستاد و پیغام داد که خداوند این مقدار روزی را می رساند، لذا نیازی به سلیمان ندارم.جملاتی از فراهیدی در وصف امیرالمومنین در کتب مختلف موجود است. از او پرسیدند در حق علی ابن ابیطالب چه می گویی؟ گفت: چه گویم در حق مردی که دوستان از خوف و دشمنان از حسد، مناقب او راپنهان کردند، با این وجود، آنقدر از فضائلش ظاهر است که شرق و غرب عالم را پر کرده است.از شاگردان او می توان از "سیبویه" و "اصمعی" نام برد.سرانجام خلیل در بصره در حدود سال 170 تا 175 قمری وفات نمود.






طراحی پوسته توسط تیم پارسی بلاگ